maandag 9 juni 2014

Nadal, onbetwiste koning van Roland Garros

In hun onderlinge Grand Slam finales was de stand voorafgaand aan de Roland Garros eindstrijd onbeslist: 3-3. Terwijl Nadal de favoriet was (ook bij de bookmakers) had Djokovic de Spanjaard dit jaar al driemaal op gravel verslagen. Maar nog nimmer op Roland Garros. In "zijn achtertuin" de fitheid en strijdlust van Rafa  in een best of five beter tot zijn recht.

De finale was ook van statistische waarde. Het ging om de nummer 1 positie van de wereld die Djokovic bij (winst zou opeisen van Nadal. Het zou verder de 9e zege voor nadal zijn in een periode van 10 jaar. Een evenaring van het record van Borg die ook 9 Grand Slams op 1 court won. Nadal zou bij winst het aantal Grand Slams van Sampras evenaren: 14 en op een gedeelde tweede plaats komen achter Federer (17).
Djokovic zou bij winst van de Franse Open, een Tournament Grand Slam behalen: Een eerste eindzege op Roland Garros zou betekenen dat de Serviër alle vier de Grand Slams op zijn naam had geschreven.

Djokovic als beste uit de kleedkamer

Na een gelijk opgaande wedstrijd tot 4-3, brak Djokovic de service van Nadal in de achtste game. Nadal. De kanteling van de wedstrijd kwam in de zesde game in de tweede set. Djokovic werd eerst nog geholpen door een arbitraire bal (wel of niet) op de achterlijn. Maar de Spanjaard was agressiever en wendbaarder op zijn geliefde gravel dan de Djoker. De Serviër, ging weer als vanouds na een  break, beter spelen en hanteerde een hoog tempo te handhaven. Hij brak bij 4-2 meteen terug voor, maar de harding, snelheid en kracht van Rafa bleken moeilijk te nemen hindernissen voor Djokovic.

Nadal vecht terug

De Serviër probeerde de gevaarlijke linkse forehand van Nadal zo veel mogelijk te ontlopen, maar kon niet voorkomen dat hij op 6-5 nogmaals gebroken werd door de Spanjaard, die weer helemaal terug was in de wedstrijd.

In de derde set maakte "Nole" op cruciale momenten de fouten. De eerste opslaggame van de nummer twee van de wereld werd meteen gebroken en ook op setpoint bij 5-2 maakte Djokovic een onnodige fout in zijn eigen service game.

Gravel koning


Nadal rook bloed en bleef met agressief spel zijn tegenstander onder druk zetten. In de hitte was Djokovic een bokser waarvan langzaam de krachten wegvloeiden. Op 5-4 werd het matchpoint terwijl Djokovic aan service was. The Djoker produceerde een zeldzame dubbele fout en zag The 28 jarige "King of Clay" Rafael Nadal voor de negende keer de Coupe des Musquetaires uit handen van Bjorn Borg ontvangen. De einduitslag was 3-6, 7-5, 6-2, 6-4.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten