vrijdag 24 januari 2014

Nadal verstoort Zwitsers feestje in Melbourne

Roger Federer en Rafael Nadal gingen tijdens het Australian Open op jacht naar hun respectievelijk 18e en 14e Grand Slam overwinning. Eerst moesten de beide kemphanen elkaar bestrijden voor een plek in de finale. Nadal was licht favoriet, gezien hun onderlinge score van 22-10. Ook had 'Rafa' de laatste vier onderlinge partijen gewonnen.

Spannend begin

Beide heren behielden hun service in de eerste set. Er was slechts 1 breakpunt te noteren voor Nadal. In de tiebreak was een gemiste volley van Federer de inleiding voor zijn setverlies. De Zwitser had vervolgens geen antwoord op de langdurige aanvallen op zijn back-hand. Nadal won de tiebreak met 7-4 en won - op basis van onnodige fouten - terecht de eerste set. De gravelkoning moest aan het begin van de set behandeld worden aan zijn hand, waar hij een open wond had. Aan het spel van de Spanjaard was niet te merken dat hij er veel last van had. Federer kon Nadal niet breken en het was voor de Zwitser hopen op een verzwakking van zijn opponent.

Federer zoekt naar een plan en overtuiging

 

In de vierde set waren er twee breakpunten voor de Spanjaard.  Federer had af en toe geweldige afzwaaiers en kon Nadal niet onder zetten, maar bleef in de wedstrijd. Ook waren de keuzes van FedeEx niet altijd even gelukkig. Het was wachten op de break van Nadal. Die verzilverde op 4-2 zijn achtste breekpunt. Federer -die nog geen breakpunt had gehad op de service van Nadal- stond met zijn rug tegen de muur. De overtuiging was halverwege de derde set weg bij de man die in de kwartfinale nog eenvoudig Andy Murray had weggezet. Even leek Federer zich terug in de wedstrijd te vechten toen hij met een break een 3-2 voorsprong nam. Het waren de laatste stuiptrekkingen van de Oude Meester, die daarna geen game meer won en verloor met 7-6, 6-3, 6-3.

Nadal gaat op jacht naar zijn derde titel in Australiƫ en voorkwam een Zwitsers onderonsje in de finale van Melbourne. Na afloop was hij blij "van een groot kampioen te hebben gewonnen", maar wilde hij weinig woorden vuil maken aan zijn open blaar en de wond op zijn hand. Wel erkende hij zijn beste partij in dit toernooi te hebben gespeeld. Hij wilde nog niet vooruit lopen op de titel uit respect voor Wawrinka, die net als Rafa agressief kan spelen en over een goede backhand beschikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten