woensdag 22 januari 2014

Kwartfinales Australian Open

Ferrer- Berdych

In zijn kwartfinale versloeg hij het Spanjaard David Ferrer (ATP 3) in vier sets. Na 3 uur en 4 minuten stond de 6-1, 6-4, 2-6 en 6-4 eindstand op het scorebord in de Rod Laver Arena.

De eerste twee sets waren een relatief eenvoudige prooi voor de Tsjech, die vooral al door zijn lengteverschil een voordeel had bij het serveren. Het werd een wedstrijd van kracht tegen loopvermogen. In de derde set richtte "het kleine beest" zich op en knokte zich terug tot 2-1. De vierde set wilde Ferrer te gehaast de schade inlopen en maakte hij te veel onnodige fouten.
Berdych -spelend in een opvallende outfit van zijn nieuwe sponsor (H&M) - bleef stoïcijns doorgaan. Ferrer daarentegen raakte van de kook en verloor zichzelf in veelvuldig vloeken. Daarmee verloor hij ook de partij.
De 28-jarige Tomas Berdych bereikt voor het eerst de laatste vier in Melbourne. Hij voegt zich nu bij een select clubje spelers die zich voor alle Grand Slams voor de halve finales heeft geplaatst.

Djokovic-Wawrinka

Zijn volgende tegenstander wordt de Zwitser Stanislas Wawrinka (ATP 8), die verrassend de titelverdediger en favoriet Novak Djokovic (1) versloeg. In een spannende en tot nu toe beste partij van het toernooi nam Wawrinka een 2-1 voorsprong. Even leek het of the Djoker terugkwam, maar in de verlenging van de partij trok de Zwitser verrassend aan het langste eind.
Lees hier het complete wedstrijdverslag.

Federer-Murray

Roger Federer plaatste zich sinds de vorige Australian Open weer voor een halve finale. Andy Murray kwam er nauwelijks aan te pas, al bleef de Schot knokken. Murray dwong nog wel een tiebreak af in de derde set, maar dit was uitstel van executie. De 32-jarige Zwitser won alsnog van de  vierde geplaatste Schot: 6-3, 6-4, 6-7 (6) en 6-3. Lees hier het complete wedstrijdverslag.

Nadal-Dimitrov

Rafael Nadal heeft zich met de nodige moeite weten te plaatsen voor de halve finale van de Australian Open. De Spanjaard had vier sets nodig tegen Grigor Dimitrov (ATP-22): 3-6 7-6(3) 7-6(7) 6-2.

De talentvolle Bulgaar brak de Spanjaard direct in zijn eerste servicegame en pakte meteen een 3-0 voorsprong. Deze break bleek voldoende voor setwinst en betekende tevens het eerste setverlies in Melbourne voor Nadal, die tot geen breakpunt wist te komen.

Fouten en kansen

De tweede en derde set kenden een vergelijkbaar verloop, waarbij de dertienvoudig Grand Slamwinnaar in beide gevallen een break voorsprong uit handen gaf. Opmerkelijke missers en dubbele fouten in zijn eigenwaren illustratief voor het het relatief mindere niveau. Dimitrov wist zich echter geen raad met geboden kansen .

Vooral in de derde set had de vriend van de Russische tennisster Maria Sjarapova mogelijkheden om de set te winnen. In de derde game liet hij een breakkans op 2-1 liggen en ook drie setpunten waren niet aan hem besteed. Bij een 6-5 voorsprong in de tiebreak, miste Dimitrov bijvoorbeeld een makkelijke forehand. De nummer één van de wereld kreeg op 8-7 zijn eerste kans om de set binnen te halen en pakte direct de setwinst door nog een forehand fout van de Bulgaar.

In de vierde set was het verzet van Dimitrov gebroken .Nadal kon zijn tegenstander meteen breken en vai nog een break , benutte de Spanjaard na ruim 3 uur en half uur het vierde wedstrijdpunt. Dimitrov was na afloop in tranen en besefte dat hij er dicht bij was maar niet zijn kansen heeft gegrepen.
"Op de beslissende momenten heb ik geluk gehad'', zei Nadal die vorig jaar de Australian Open moest laten schieten wegens een knieblessure. Nadal neemt het in de halve finale op tegen Roger Federer.