woensdag 28 mei 2014

Bijltjesdag in eerste en tweede ronde Roland Garros

Vrouwen

 Serena Williams zal haar titel niet prolongeren. In een verrassende confrontatie werd de nummer 1 van de wereld uitgeschakeld door de Spaanse Muguruza (ATP-35). Eerder op de dag moest zus Venus ook al haar koffers pakken. Bij winst van de zusjes was een Williams Sister Act te zien geweest in de derde ronde. Dinsdag werd in de persoon van Na Li al de nummer twee van de plaatsingslijst op Roland Garros uitgeschakeld.Maria Sharapova won wel tegen de lastige Pironkova. Na een 4-2 achterstand in de eerste set, knokte de russische voormalige nummer 1 van de wereld terug om vervolgens makkelijk te winnen. 7-5, 6-2. Flavia Panetta (als 12e geplaatst) werd onverwacht de voet dwars gezet door de Zweedse gravelspecialiste Johanna Larsson.

Mannen

Rafael Nadal en Novak Djokovic hadden een rustige dag.zij kwamen zonder problemen in de volgende ronde zonder setverlies.
Ook Roger Federer bereikte zeer eenvoudig de derde ronde. De Zwitserse nummer vier van de plaatsingslijst was met 6-3, 6-4 en 6-4 veel te sterk voor Diego Sebastian Schwartzmann uit Argentinië. Tomas Berdych (6) won zijn partij tegen de Kazak Nedovyesov in vier sets en de Franse favoriet Jo-Wilfried Tsonga (13) maakte ook geen fout tegen Jurgen Melzer. Milos Raonic (8) had weinig te duchten van de Tsjechische laagvlieger Vesely en won overtuigend in drie sets. Het is de vraag of de Canadees het de echte toppers op gravel lastige kan maken.

Verrassingen

Landgenoot Wawrinka was al in de eerste ronde uitgeschakeld. De winnaar van de Australian Open verloor van Guillermo Garcia-Lopez. De Spanjaard overklaste de nummer 3 van de plaatsingslijst met 4-6, 7-5, 2-6 en 0-6. Wawrinka noteerde in Parijs liefst 61 onnodige fouten. Vorig jaar strandde hij in de kwartfinale. Nu was zijn toernooi na 2 uur en 23 minuten al voorbij. Dat Michal Youzhny uitgeschakeld werd is bijna geen verrassing. De Rus komt beter op zijn recht op hardcourt en moest de overwinning laten aan de ervaren Tsjechische DavisCup captain Hradek Stepanek.

Alexandr Dolgopolov is meer een speler voor een best-of-three. Dat bewees de als 20e geplaatste Oekraïner maar weer in zijn partij tegen Marcel Granollers.  In de derde set ging het licht uit bij de talentvolle speler en na de twee eerste gewonnen sets verloor hij alsnog met 6-1,6-3, 1-6,
Jarko Nieminen, al 15 jaar actief op het hoogste niveau kon niet voor een verrassing zorgen. De flegmatieke Fin verloor van de flamboyante Pool Jerzy Janowicz. De eerste twee sets eindigden in een tiebreak. In de laatste set leek Nieminen terug te komen door een 3-0 voorsprong te nemen. Janowicz kon weer een tandje hoger schakelen en pakte vijf games op rij om met 6-7, 6-7, 4-6.

Nederlanders

Kiki Bertens kon haar veelbelovende spel voortzetten in de tweede ronde (een prmeur voor haar), al vond ze het zelf minder gaan. Pavlioetsjenkova uit Rusland moest in een spannende partij wegens fysiek ongemak opgeven. Bertens won en speelt  in de derde ronde tegen de Spaanse Soler.

Igor Sijsling vond zijn waterloo tegen tegen David Ferrer. De finalist van vorig jaar won net als de voorgaande drie ontmoetingen in straight sets van de Amsterdammer. Robin Haase schakelde in de eerste ronde de voormalig nummer drie Davydenko uit. De Russische routinier, die al lang op de Tour actief is, maar geen schim meer is van vroeger verloor in drie sets.

In de tweede ronde had Haase meer moeite om in zijn ritme te komen. Tegen Martin Klizan (ATP 59) had hij een lastige kluif. De Slowaak was net iets fitter en won nipt (klik voor verslag) van de halverwege ouderwets gefrustreerde Hagenaar.

De Amerikanen

Traditiegetrouw liggen de deelnemers uit de Verenigde Staten bij de mannen snel uit het toernooi. Dit jaar stonden er acht minder bekende landgenoten van de John McEnroe, Agassie en Sampras aan de start. Sam Querrey verloor in de tweede ronde van Dimitri Tursunov in straigtht sets. John Isner, 14e geplaatst maar zeker niet favoriet, had het lastig tegen Kukushkin, maar kwam in vier sets toch als winnaar bovendrijven. Donald Young ontworstelde zich aan de negatieve trend door te winnen. De hoger ingeschatte Feliciano Lopez uit Spanje (26) moest wijken voor zijn dadendrang: 6-3, 7-6(1), 6-3.Er zal in ieder geval een Amerikaan in de kwartfinales staan, want Young treft in de volgende ronde zijn landgenoot James Sock

Geen opmerkingen:

Een reactie posten