dinsdag 3 juni 2014

Monfils, hoop van de Fransen op Roland Garros

Gaël Monfils heeft de eer van de Fransen hoog gehouden door de kwartfinale te bereiken. Eerder verloren voormalig top 10 spelers Gilles Simon en Jo-Wilfried Tsonga in de vierde ronde. De Franse balkunstenaar Monfils, die garant staat voor spectaculaire rally''s kan het elke tegenstander lastig maken, maar heeft desondanks geen indrukwekkende palmares. De voormalig juniorenkampioen en behaalde zijn beste resultaten op gravel: eenmaal de kwart finale op Roland Garros (2008) en "slechts" 4 ATP overwinningen: Sopot (2006), Metz (2009), Stockholm (2010) en Montpellier (2011). Gisteren had hij geen kind aan Guillermo Garcia-Lopez (ATP-41) uit Spanje. 6-0 6-2 7-5

De laatst overgebleven Fransman ging furieus van start. Met zijn harde groundstrokes en sterke verdediging wist de fan van de Amerikaanse basketbalclub Detroit Pistons de rally's te domineren en had de Spanjaard geen schijn van kans. Na ruim twintig minuten was de eerste set al in afgelopen: 6-0.

Aan het begin van de tweede set pakte Garcia-Lopez, die voor het eerst in zijn carrière in de vierde ronde op een Grand Slam-toernooi stond, zijn eerste game. Maar Monfils bleef de sterkere van de twee. Opnieuw plaatste de Fransman met Caraïbische roots een snelle break en kon hij de set eenvoudig met 6-2 binnenslepen.

Ook in de derde set liep Garcia-Lopez, die in de eerste ronde Australian Open winnaar Stan Wawrinka uit het toernooi mepte, achter de feiten aan. Monfils brak zijn tegenstander snel en leek op weg naar de zege. Garcia-Lopez kende echter nog een opleving door terug te komen van 4-2 naar 4-4, maar op 5-5 leverde hij zijn servicegame in en serveerde Monfils de wedstrijd met een ace uit.

In de kwartfinale speelt Monfils tegen Andy Murray. Met een moeizame overwinning (maar wel in 3 sets) op Fernando Verdasco (ATP-25) plaatste de Schot zich bij de laatste acht.