zondag 6 juli 2014

Wimbledon 2014: Djokovic klopt Federer in zinderende partij

Twee oud kampioenen -Roger Federer en Novak Djokovic - stonden in de finale op het heilige gras van Wimbledon. De eerste set eindigde in een tiebreak, waar Djokovic al snel op 0-3 achter kwam, maar uiteindelijk op 7-7 een paar slordige punten speelde. Zodoende was het Federer die verrassend (en enigszins tegen de verhouding) de eerste set binnen haalde.

Federer kan geen vuist maken, maar blijft bij

 

In de tweede set had "the Djoker"  al snel een break te pakken. Beide tennis mastodonten behielden hun service al deed Djokovic dit overtuigender. Bij 5-4 30-40 kreeg Federer voor het eerst een breakpunt door een ongedwongen fout van de Serviër, die zonder moeite toch de set pakte. Het niveau van de finale was echter niet van het verwachte hoge niveau.

Indien Federer nog een kans wilde maken, moest hij de rally's kort houden en het net op zoeken, maar de Zwitser bleef behoudend tennis spelen. Iets wat Djokovic met genoegen en vertrouwen aan zag.
In de derde set ging het niveau omhoog, maar Djokovic bleef veel meer (forehand) winners produceren dan zijn rivaal.  Net als in de eerste set kon Federer aanhaken, maar maakte hij in de tiebreak te veel slordige fouten.

List


Federer moest een list bedenken, want met zijn huidige strategie kon hij weinig forceren tegen Djokovic. Op het moment dat hij met 1-2, 0-40 achter stond  ging hij naar het net en alles of niets spelen. Dit leek te werken, maar na deuce liet Djokovic de 17-voudige Grand Slam winnaar de fouten maken. In de vijfde game gooide de Zwitser de schroom van zich af en ging succesvol naar het net. Waar bijna niemand in geloofde gebeurde: hij brak -eindelijk - de opslag van the Djoker.

Wederopstanding

 

De wedstrijd leek weer open gebroken te zijn, maar daar dacht de nummer 2 van de wereld anders over. Nu pakte Djokovic de opslag van Federer en bracht de marge weer op twee games in zijn voordeel: 4-2
Federer spartelde nog behoorlijk tegen bij 5-2.  Na het winnen van zijn service game kwam de FedEx weer op gang en pakte een 0-30 voorsprong bij 3-5. De -in gedachten-  laatste service game van Djokovic die de toernooizege kon opleveren gaf nervositeit bij de Serviër en agressie bij de Zwitser te zien.

Bij 30-30  leek Nole weer eens een Houdini act af te leveren, maar Federer redde zich met twee ouderwetse harde backhands: 4-5.Federer herrees als een Fenix uit zijn as en werkte met een ace (na een challenge) en een harde tegendraadse forehand een matchpoint weg en kwam weer gelijk 5-5. Djokovic -mentaal misschien de allersterkste- leek even  helemaal geknakt. De vier verloren finales die hij de afgelopen 2 jaar speelde leken door zijn hoofd te gaan. Waar bijna niemand op gerekend had gebeurde: Djokovic liet het liggen en Federer dwong een tiebreak af. Hij won deze waar a de strijd opens weer gelijk was 2-2.

Federer leek door te stomen en pakte bijna een break in de zevende game. In de 8e game kwam Djokovic op breakpoint, maar via gevoelig geplaatste slagen redde de "beste tennisser alle tijden" zich uit de benarde situatie. Mentale hardheid (invloed van Becker) was een ander wapen wat Federer sinds lange tijd weer in de strijd gooide. In de tiende game kon Djokovic wel zijn breakpunten (wedstrijdpunten) verzilveren en zo pakte hij de Wimbledon titel in het zinderende gevecht van de twee meesters.


Grand Slam zeges

Djokovic behaalde met zijn 3e Wimbledon overwinning zijn eerste Grand Slam sinds de Australian Open van 2013. Federer haalde zodoende geen 18 Grand Slam overwinningen. Tenzij hij net zo speelt als vandaag, zal het op zijn 33e het lastig worden om er nog een overwinning bij te halen .Djokovic is inmiddels aangeland bij zijn 8e Grand Slam titel.

"Ik heb alles gegeven. Ik kan niet geloven dat ik het tot de vijfde set kon volhouden. Tegen Djokovic is het  altijd moeilijk en lastig.  zo prees de gentleman -Zwitser  en vader van twee kinderen - zijn tegenstander.

""Roger is een groot sportman en een voorbeeld voor iedereen. Bedankt dat je me hebt laten winnen". grapte the Djoker, die ook nog onthulde dat hij binnenkort gaat trouwen en vader wordt. Hij droeg de overwinning ook op aan zijn team en de vorig jaar overleden coach Jensic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten