dinsdag 26 augustus 2014

Haase laat aangeslagen Murray glippen



Robin Haase zal zich ongetwijfeld voor het hoofd hebben geslagen, kort na zijn partij tegen Andy Murray in de eerste ronde van het US Open. Niet vaak zal de Nederlander een grotere kans hebben gekregen om een top 5 speler te verslaan. Andy Murray, geplaagd door fysieke problemen, wist echter met pijn en moeite te winnen. De cijfers zeggen daarin niet alles: 6-3, 7-6, 1-6, 7-5.

Terwijl Murray zoekt naar (eindelijk weer) een finaleplaats, zocht Haase naar een overwinning in een Grand Slam partij. De Schot die de US Open al eens won maar na de overwinning van Wimbledon geen enkele finale meer haalde is een van de favorieten in New York.

Zombie

Murray, tegenwoordig gecoached door Amelie Mauresmo,  begon voortvarend. Nadat Haase de eerste twee sets had verloren, leek het alsof de Schot lusteloos over de baan bewoog en de derde set aan zijn tegenstander cadeau gaf. Daarna leek Murray meer als een Zombie over de baan te bewegen. De kramp schoot onder meer in de hamstring. Met spastisch bewegingen bewoog hij voort terwijl hij  met wilde bewegingen probeerde de pijn in zijn linkerbeen en -schouder probeerde hij tegen te gaan. 
De US Open kampioen van 2012 strompelde over de baan en leverde liefst negen games op rij in bij zijn Nederlandse tegenstander. 
In de vierde set kwam Haase op een 4-1 voorsprong en leek Murray rijp voor de slacht. Dat Zombies niet makkelijk te verslaan zijn, bewees Murray door mentaal koel te blijven en Haase de fouten te laten maken. Ook Haase had last van een voetblessure en zat tegen kramp aan. Terwijl Murray zelf voor dokter speelde, liet de Hagenaar wel een fysio op de baan komen.

Belangrijke zesde game

Terwijl Haase een dubbele fout, een verkeerde keus (mislukt dropshot op 15-15) en een makkelijke smash achter de base line produceerde, probeerde Murray al sjokkend de ballen terug te slaan.  Na een volgende mislukte smash van Haase werd het 4-3, maar wist de nummer 70 van de wereld Murrays service onderuit te halen. Op 5-3 mocht Haase wederom serveren om een vijfde set af te dwingen. Met een dubbele fout werd Murray wederom in het zadel geholpen en pakte liefst vier games op rij. Bij 6-5 mocht Murray de partij uitserveren. Haase kreeg toch weer drie breakpunten, maar kon mede door een vreselijke fout van de lijnrechter niet profiteren. Murray pakte zijn eerste matchpoint wel en liet Haase balend achter.

Haase won in totaal één punt meer dan de Schot (146 om 145), maar gaf op de belangrijke punten niet thuis. Drie jaar geleden won Murray ook al van Haase tijdens de US open. Destijds gaf de 27-jarige Hagenaar een 2-0 voorsprong in sets uit handen. In de volgende ronde neemt Murray het op tegen de Duitser Matthias Bachinger

Favorietenrol US Open

Murray zal zich (fysiek) moeten verbeteren. De weg naar finale lijkt nog lang.  
De vraag waarom hij na de finale van Wimbledon 2013 is in dat licht interessant. Is het een staat van langdurige euforie geweest (Martin Verkerk-syndroom?), te veel druk of een te slopende belasting op het lichaam. Een vierde factor, het gebrek aan nieuwe uitdagingen nadat hij zijn ultieme doel - het winnen van Wimbledon - heeft bereikt lijkt hierin het meest van toepassing te zijn geweest.

Ex-coach Lendl zei hierover:
Na het winnen van Wimbledon had Andy het niet makkelijk. Ik ben blij dat hij in Amelie Mauresmo een nieuwe coach heeft gevonden. Ik hoop dat zij hem de tijd en rust kan geven die hij nodig heeft."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten