maandag 8 september 2014

Nishikori als eerst Aziaat in Grand Slam finale


Kei Nishikori heeft bij de US Open voor een bijzonder grote verrassing gezorgd door zich voor het eerst in zijn carrière te plaatsen voor de finale van een Grand Slamtoernooi. De nummer tien van de plaatsingslijst verbaasde iedereen door in de halve eindstrijd Novak Djokovic te verslaan. De nummer één van de wereld beet in vier sets in het zand: 6-4 1-6 7-6(4) 6-3. Nishikori is de eerste Aziaat die in de finale staat van een Grand Slam toernooi. 
De nummer elf van de wereld, die al lange partijen had gespeeld, - hij versloeg  Raonic (6) en Stan Wawrinka (4) in 5 sets- , kwam in de zinderende  hitte het best uit de startblokken. Hij begon agressief aan de wedstrijd en pakte met name de tweede service van Djokovic aan.
Nishikori brak Djokovic dankzij een vlammende forehandwinner in de derde game. Djokovic schakelde vervolgens een tandje bij en brak direct op love terug. Nishikori bleef terug knokken en dankzij een paar goede returns brak hij opnieuw. Dit keer hield hij het voordeel wel vast en bij 5-4 serveerde hij probleemloos de set uit.
Djokovic, die voor de achtste keer op rij in de halve finale stond in New York, kwam een stuk beter voor de dag in de tweede set. De Serviër probeerde de punten kort te houden en dwong meer fouten af bij zijn tegenstander. Djokovic brak Nishikori in de vierde en zesde game en haalde zo de set eenvoudig binnen.

Strijdlust

In een enerverende derde set met veel strijd, leek Djokovic direct door te drukken. Nishikori overleefde echter vier breakpunten in de derde game en ging zelf bij 4-3 met een flitsende returnwinner door de opslag van Djokovic.
Nishikori mocht serveren voor setwinst, maar Djokovic gaf zich niet zomaar gewonnen en knokte zich terug in de set. Met een dubbele fout op breakpunt tegen gaf Nishikori het voordeel van de break weg en uiteindelijk moest de set in een tiebreak beslist worden.
Daarin miste Djokovic de overtuiging. Nishikori nam een 4-0 voorsprong, zag zijn tegenstander nog wel terugkomen tot 5-4, maar besliste de tiebreak toch met 7-4 in zijn voordeel.

Aangeslagen

Djokovic leek aangeslagen door het setverlies en de zevenvoudig Grand Slamwinnaar leverde direct in de openingsgame van het vierde bedrijf zijn opslag in. De verliezend finalist van de laatste twee edities kreeg in de tweede game meteen de drie mogelijkheden om de stand weer gelijk te trekken, maar Nishikori hield stand.
De beleving bij Djokovic was weg en de US Open winnaar van 2011 kon Nishikori niet echt meer in de problemen brengen. De Japanner hield zijn zenuwen in bedwang en verzilverde bij 5-3 op de service van Djokovic zijn tweede matchpoint en plaatste zich zodoende voor zijn eerste Grand Slamfinale.
Daarin treft Nishikori het veertiende reekshoofd Marin Cilic. De Kroaat speelt ook voor het eerst in zijn loopbaan een Grand Slam finale. Tegen Cilic kan de 24-jarige Nishikori vertrouwen op een positieve balans. De Kroaat won slechts twee van de zeven eerdere duels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten