dinsdag 9 september 2014

Cilic nieuwe tenniskoning op US Open

In een historische finale was Marin Cilic (14) de onbetwiste winnaar. De Japanner Kei Nishikori (10) kon niet genoeg weerwerk bieden en verloor met 6-3, 6-3, 6-3Beide tennissers die een ex- Grand Slam winnaar als coach  hebben (Goran Ivanisevic en Michael Chang) maakten hun debuut in een Grand slam-finale.

Cilic en Nishikori troffen elkaar al twee keer eerder op de US Open. In 2010 won de Japanner in vijf sets en in 2012 zegevierde de Kroaat in vier sets. In totaal won Nishikori vijf van de zeven eerdere duels met Cilic, waaronder dit jaar in Brisbane en Barcelona.

Cilic vindt snel zijn ritme

Beide spelers begonnen nerveus aan de partij en maakten aanvankelijk veel onnodige fouten. Cilic wankelde even in de openingsgame, maar had daarna wel als eerste zijn ritme gevonden.
Zijn kiezelharde opslag (een patent dat Ivanisevic had) kwam beter door en in de rally's kon hij steeds meer domineren vanaf de baseline. Nishikori kwam niet meer onder de druk uit en een break op 2-3 kostte hem de set.
In de tweede set had Cilic al snel een break te pakken, waarna hij veel indruk maakte met zijn service. Zo werkte hij zich op 1-3 met enkele prima opslagen uit de nesten en won hij kort daarna een game op love met maar liefst vier aces op rij.

Nishikori niet in zijn spel

Nishikori, de eerste Aziatische man in een grand slam-finale, kwam totaal niet in zijn spel en werd nog twee keer gebroken in de tweede set, al wist hij tussendoor toch eenmaal een servicegame van Cilic te breken.
De Kroaat, die dit toernooi veel zelfvertrouwen uitstraalt,  bleef ook in de derde set ijzig koel. Hij wachtte in de rally's rustig op zijn kansen en sloeg dan toe met een snoeiharde winner. Op 1-2 stond de Japanner opnieuw zijn service af en nadat Cilic op 4-2 drie breekkansen voor Nishikori onschadelijk had gemaakt, was het Japanse verzet definitief gebroken.
Nishikori gaf toe: "Marin speelde geweldig. Ik ben erg blij dat ik het tot de finale heb gehaald. Sorry Michael dat ik je geen trofee heb kunnen bezorgen."

Cilic verklaarde zijn succes als volgt: "De laatste jaren hebben ik en mijn team veel gewerkt. Ivanisevic heeft het plezier in tennis teruggebracht. Alles waar ik van gedroomd heb kwam dit toernooi samen. Cilic ging zijn leermeester Ivanisevic voorbij, want de Kroatische Wimbledon winnaar won nimmer de Us Open., Cilic is klaar voor een volgende Grans Slam finale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten